Hoe mogen we je helpen?

Een hypotheek met NHG was erg populair in 2019

Uit het jaarverslag van de NHG blijkt dat 70 procent van de afgesloten hypotheken in 2019 een NHG-hypotheek was. Dat komt mede door de verduurzaming.

Een hypotheek met NHG geeft je recht op een korting op de hypotheekrente, en onder strikte voorwaarden kun je restschulden kwijtgescholden krijgen bij onvermijdelijke verkoop van het huis. Er bestaat recht op verliesdeclaratie bij onvermijdelijke verkoop door bijvoorbeeld een relatiebeëindiging, arbeidsongeschiktheid of door onvrijwillige werkloosheid.

Zowel voor huiseigenaren als voor de geldverstrekker heeft de NHG voordelen.​

 

Hoe groot is de korting op de hypotheekrente?

Het gemiddelde voordeel bedroeg in 2019 0,45 procentpunt. Dat verklaart ook voor een groot deel de populariteit van de NHG. De hoogte van de korting verschilt per geldverstrekker. Ze geven deze korting weg omdat het risico bij het uitlenen van het geld kleiner is. Zowel voor huiseigenaren als voor de geldverstrekker heeft de NHG voordelen.

Niet overal meer NHG-hypotheken afgesloten

In 2019 zijn er 120.445 hypotheken afgesloten met NHG. Dat is een stijging van 8 procent in vergelijking met het jaar 2018, maar niet overal werden er meer hypotheken met een vangnet afgesloten. In steden als Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zijn er juist minder NHG-hypotheken afgesloten. Dat komt door de sterk gestegen huizenprijzen in deze steden. In 2019 gold een maximale koopsom van 290.000 euro. Voor duurdere huizen kon je geen NHG krijgen. In 2020 bedraagt de maximale koopsom 310.000 euro.

Oproep tot verduurzamen zorgde voor meer hypotheken met NHG

Vooral in de tweede helft van 2019 steeg het aantal hypotheken met NHG om woningverbeteringen te financieren. Huishoudens hebben extra geld geleend voor achterstallig onderhoud en voor het verduurzamen van de woning. Dit werd ook gestimuleerd vanuit belangenorganisaties en vanuit de overheid. Duurzame investeringen zijn mee te financieren in de hypotheek. Je mag er maximaal 6 procent extra voor lenen. In het jaar 2019 ging het dus om een maximale extra hypotheek van 17.400 euro voor verduurzamingen.

De NHG heeft gemiddeld bijna 15.000 euro aan verliesdeclaraties uitgekeerd

De NHG heeft in 2019 geïnvesteerd in het in een vroeg stadium voorkomen van gedwongen verkopen van huizen. Ze hebben in 2019 bij 740 huiseigenaren kunnen voorkomen dat een huis verkocht moest worden door een relatiebeëindiging. Bij gedwongen verkoop was het verlies gemiddeld 14.756 euro (verliesdeclaraties). Vorig jaar deden 384 huishoudens een beroep op de NHG in verband met onvermijdelijke verkoop van het huis.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-06-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie