Hoe mogen we je helpen?

Hypotheek oversluiten is niet altijd interessant

Door de lage hypotheekrente kan het in veel gevallen uit om de hypotheek over te sluiten, maar zeker niet altijd.

In eerste instantie lijkt het openbreken van een rentevast periode onaantrekkelijk door een hoge boeterente. Toch kan het vaak uit om over te sluiten. Het voordeel kan namelijk erg groot zijn.

Per de einddatum van de rentevast periode kun je overstappen naar een andere bank​.

 

Wanneer kun je een hypotheek oversluiten?

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt er in de meeste gevallen voor gekozen om de rente minimaal tien jaren vast te zetten. Je sluit als het ware een overeenkomst met de bank waarin jullie een vaste rente gedurende een bepaalde periode afspreken. Algemene rentestijgingen heb je in deze periode geen last van en renteverlagingen kun je niet van profiteren. Per de einddatum van de rentevast periode kun je overstappen naar een andere bank. Gedurende de rentevast periode kun je ook overstappen, maar door de lage rente ben je wel boeterente verschuldigd.

Is tussentijds openbreken van een rentevast periode aan te raden?

Er moet kritisch gekeken worden naar de huidige voorwaarden en de huidige hypotheekvorm, maar bijvoorbeeld ook naar jouw eigen financiële positie en de waarde van het huis. Door het oversluiten kun je voor een lange periode de hypotheekrente vastzetten tegen een zeer lage rente. Maar dit moet wel de kosten van het oversluiten overtreffen. Bijkomende kosten zijn onder andere de notariskosten, taxatiekosten en de advies- en bemiddelingskosten.

In welke gevallen kan oversluiten niet of is het niet aan te raden?

Oversluiten is over het algemeen niet mogelijk als je huis onder water staat. Dat wil zeggen dat de hypotheekschuld de waarde van je huis overtreft. Ook zal de nieuwe geldverstrekker bepalen of het benodigde hypotheekbedrag aan jou verstrekt kan worden op basis van jouw inkomen. Voor de nieuwe hypotheek word je weer getoetst.

Hoe zit het met de spaarhypotheek? 

 Voor een spaarhypotheek is het nog maar de vraag of een lagere rente jou voordeel gaat opleveren. Een spaarhypotheek wordt namelijk op de einddatum afbetaald met de opgebouwde waarde in een aan de hypotheek gekoppelde polis. De hoogte van het rendement over de poliswaarde is gelijk aan de verschuldigde hypotheekrente. Door een lagere hypotheekrente wordt de premie-inleg verhoogd. Voordat je een spaarhypotheek oversluit, moet je eerst in gesprek met je hypotheekadviseur. Er zijn namelijk haken en ogen bij het oversluiten.

Je kunt het beste in overleg gaan met je adviseur wat de beste keuze is in jouw geval. Je kunt met de huidige rentes veel geld besparen, maar het is belangrijk dat de juiste beslissing wordt genomen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 02-10-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie