Hoe mogen we je helpen?

Wat te doen bij schade aan uw auto?

Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan helaas leiden tot een vervelende autoschade. Het is dan van groot belang om te weten hoe u hiermee om moet gaan en welke stappen u moet nemen om de schade zo goed mogelijk te melden.

Schade en aansprakelijke tegenpartij

Na een ongeval is het cruciaal om bewijs te verzamelen over wat er is gebeurd en wie er schuld heeft aan het ongeluk. Zorg ervoor dat u het schadeformulier zo compleet mogelijk invult, zodat de situatie duidelijk is. Als de andere partij aansprakelijk is, kunt u tegenwoordig de schade in veel gevallen via ons claimen bij uw eigen verzekeraar. Dit kan bij een volledig casco (all-risk) dekking, verkeer of verhaalsrechtsbijstand óf wanneer zogeheten directe schadeafhandeling mogelijk is. Bij een aanrijding met een fietser, voetganger of kind bent u als automobilist vaak zelf aansprakelijk.

Directe schadeafhandeling via eigen verzekeraar

Bij directe schadeafhandeling kunt u de materiële schade aan uw auto, veroorzaakt door een ander motorvoertuig, via ons bij uw eigen verzekeraar claimen. Dit geldt voor gevallen waarin de tegenpartij volledig of deels aansprakelijk is. Het voordeel hiervan is dat u niet zelf hoeft uit te zoeken wie de aansprakelijke verzekeraar is of met de andere partij hierover in gesprek moet gaan. De afwikkeling van de schade gaat daardoor sneller, omdat de verzekeraars de afwikkeling onderling regelen. Wel zijn er enkele voorwaarden om gebruik te kunnen maken van directe schadeafhandeling. Zo moet het onder meer gaan om een particuliere auto, mag er geen letsel zijn en moet het om Nederlandse kentekens gaan.

Schade die u zelf veroorzaakt

Heeft u zelf schade veroorzaakt, dan heeft u te maken met een zogenoemde schuldschade. Hierbij geldt dat als gevolg van de schade uw premiekorting en schadevrije jaren kunnen worden beïnvloed. U kunt deze schade bij ons indienen, wij zullen deze schade verder voor u afhandelen. Uiteraard denken wij met u mee door te berekenen of de gevolgen van de schademelding voor uw premie niet groter zijn dan het bedrag van de schade zelf.

Tips bij autoschade

  • Blijf rustig en beleefd naar elkaar, en vul samen het schadeformulier in.
  • Waarschuw indien nodig de politie en noteer namen en adressen van mogelijke getuigen.
  • Erken geen aansprakelijkheid en doe geen uitspraken over de toedracht van het ongeval; laat dit aan de verzekeraars over.
  • Maak foto’s van de schade aan beide voertuigen en de situatie ter plaatse.
  • Bij twijfel over de schuldvraag kunt u het onderdeel toedracht niet aankruisen op het schadeformulier.
  • Plaats geen handtekening wanneer de tegenpartij onwaarheden op de voorkant van het schadeformulier heeft gezet.
  • Neem altijd contact met ons op om de situatie en mogelijkheden te bespreken.
  • Stuur uw eigen deel van het schadeformulier naar ons op.
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie